WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
20 September 2017

Laat de druk vallen en ontdek je geluk

Emilie Aussems

Vanaf het moment dat je 18 wordt en zelfs al ruim daarvoor, legt de maatschappij een enorme druk op onze schouders. Je moet ‘flink’ zijn, naar school gaan, goede punten halen, veel hobby’s doen, een grote vriendengroep hebben, weten wat je wil en hoe je dat stap voor stap zal bereiken. Je moet een diploma behalen en nadien een job vinden waarmee je veel geld verdient. Bijna 28 jaar oud? Waar is je lief, ben je al zwanger? Alleen dan ben je een succes en zal je gelukkig zijn. Vergeet niet dat je ook uiterst gezond moet eten en liefst past in maatje 36. Oh en misschien in de winter toch naar de zonnebank als je niet op skiverlof kan zoals iedereen die ‘een goed leven leidt’. Of moet ik het spellen met een lange ‘ij’...? Think again, right? Zo werkt het niet. Als ik ook maar een beetje druk en stress bij jou kan wegnemen, is mijn missie geslaagd. Want als die druk wegvalt, durf je pas echt kijken naar wat JIJ belangrijk vindt.

Jij moet juist niks

Ik gebruikte heel bewust het werkwoord ‘moeten’ zo vaak in bovenstaande paragraaf. Van wie moeten wij dat eigenlijk allemaal? Juist, van niemand. Alle dingen die ik opsomde, zorgen ervoor dat we doen wat we denken dat goed is omdat anderen het zeggen. Wat zij zeggen is onbelangrijk. Jij leeft jouw leven, niet zij. Laat al die verwachtingen vallen en wees eerlijk over waar je diep vanbinnen echt gelukkig van wordt. 

Je passie achterna

Misschien is het een aspect van je job of voel je je nuttig en speciaal wanneer je weer eens bruikbare raad gaf aan een vriend(in). Wie weet zing je heel goed en wil je eigenlijk nog studeren aan het conservatorium. Ga je dat laten omdat je nu wel eens alles op een rijtje mag, sorry moet, hebben? Of omdat de maatschappij met grote, boze ogen naar je kijkt en zegt dat je leven nu min of meer op rolletjes moet lopen? Here’s the thing: veel mensen houden niet van hun job, hebben passies genegeerd om in het leventje te passen dat anderen conventioneel vinden maar zijn doodongelukkig. We zijn maar passanten. Het leven is écht één groot cadeau, als je het ook zo uitpakt. 

Begin met kleine stapjes...

  • Wees jezelf ervan bewust wanneer iets je blij maakt en probeer te achterhalen wat je daar net zo leuk aan vindt. Dat klein beetje      excitement, waar komt dat vandaan? Volg het! Past het niet in het plaatje? Welk plaatje? De buurvrouw is misschien heel tevreden met haar man en kinderen, haar prachtig voortuintje en haar carrière. Zij heeft dat goed recht, maar dat betekent niet dat dat ook jou gelukkig maakt.
  • Geef jezelf ruimte. Misschien heb je totaal geen idee van de richting die je uit wil. Je zal het gaandeweg merken. Zolang je maar je ogen en oren openhoudt en luistert naar je hart. (Cheesy, I know, maar toch is het waar.) 
  • Omring jezelf met mensen naar wie je opkijkt, die je energie geven in plaats van ontnemen. Waarom bewonder je ze? Hoe bereikten zij waar ze staan vandaag? Praat ermee en inspireer jezelf!
  • Probeer. Het kan zijn dat je dat kleine vlammetje in jezelf volgt en zo begint aan een job waarvan je toch voelt dat het niet helemaal juist zit of net wel. Dat kan je alleen ondervinden door te doen.

Zoek, spring, durf, probeer, treed uit je comfortzone en ontdek je eigen potentieel. Het maakt niet uit hoe hard dat afwijkt van die zogenaamde norm. Leef voluit en doe je ding. Smak tegen de grond en ga weer verder, sterker dan ooit. Geloof in jezelf want je bent uniek en dat is je kracht. 


 

Zoek geen job maar een missie
Zoek geen job maar een missie
Blog
22 September 2017

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA