WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
07 November 2017

Ik hoop dat je zal falen

Charlotte Belliard

We hebben allemaal een zwak voor succesverhalen. Je kent dat wel: je hart maakt een klein sprongetje wanneer Aladdin er eindelijk in slaagt Jasmine haar hart te veroveren, en een iets grotere sprong wanneer je het winnend doelpunt van je favoriete ploeg ziet. Op een dag waar alles en iedereen tegen je lijkt te zijn, is er geen beter gevoel dan toe te geven aan de drang om ‘Eye of the Tiger’ luidkeels mee te brullen van achter het stuur. Of de Spice Girls natuurlijk – whatever you prefer. Succesverhalen geven ons dat warme gevoel vanbinnen, geven ons hoop en herinneren er ons aan dat alles mogelijk is.

De andere kant van het verhaal hoort of ziet men liever niet. Bij het terugzien van een oude vriend, zouden we het liefst zeggen dat alles picture-perfect is. Omdat we geen geld, geen werk, geen lief of nog iets anders niet hebben, steken we in ons hoofd dat we niet aan die norm voldoen en houden we dan maar vast aan het  standaardantwoord “Jep alles goed, met jou?”. We hebben de neiging de ander niet te willen ‘lastigvallen’ met onze problemen, om minder mooie ervaringen onder het tapijt te vegen en nooit meer terug te kijken. Dit is een oproep om te durven terugkijken, om te durven zeggen hoe het écht met je gaat en te durven antwoorden. Een oproep om het tapijt op te heffen, en vol trots je hoopjes stof te showen!

Het spijt me dat ik jou dit nieuws moet vertellen, maar op een dag zal je the hard way ondervinden dat hard werk niet altijd beloond worden. Het maakt niet uit hoeveel uur, hoeveel bloed, zweet en tranen, of hoeveel passie je hebt gestoken in het willen bereiken van je doel; op een dag kan het resultaat niet zijn zoals verwacht. Laten we niet rond de pot draaien: op een dag zal je ergens niet in slagen. En het zal pijn doen – heel erg.

Het feit is, hoe krachtiger en hoger je hebt gevlogen, hoe harder de val zal aankomen wanneer je vleugels smelten. Je zal je misschien voelen als een mislukkeling, hoewel niet slagen niet altijd wil zeggen dat dit jouw fout is. Begrijp me niet verkeerd: goals worden gehaald door hard werk, toewijding en passie. Maar noem het ‘karma’, ‘ongeluk’, ‘een slechte dag’, ‘de concurrentie’, of hoe je het ook wil noemen: er gebeurt ook altijd iets anders dan wat je voor ogen had.

Om Charles Swindoll te citeren: “Life is 10% of what happens to you, and 90% of how you react to it”. Dus: nu kan je aan de wereld meedelen hoe veel pijn je wondes doen, of je kan er voor kiezen om op te staan, je gebroken vleugels te bestuderen, en een raket te bouwen waarmee je toch de zon kan bereiken.

Het probleem is, er werd ons nooit geleerd om fouten te maken. Fouten zijn de straffende ouders, de rode stift op een toets, of de verbrandde cake. Er werd ons geleerd dat fouten verkeerd zijn. Niet slagen is verkeerd. Het woord ‘mislukken’ alleen al, geeft je een koude rilling.

Maar, om eerlijk te zijn, we willen jouw succesverhalen niet horen. Wij willen niet horen hoe gemakkelijk het was. Vertel ons over je blauwe plekken. Vertel ons de verhalen over jouw littekens, over hoeveel maal je wou opgeven, over hoeveel maal je je verloren voelde. Vertel ons de verhalen over hoeveel maal je viel, en hoeveel maal (plus 1) je terug recht stond. Dit is een oproep om de twee kanten van het verhaal te vertellen, om ons niet langer te laten geloven dat iets mogelijk is, maar te tonen dat alles mogelijk is. Dit is een oproep om deel te nemen aan het Twister-spel van het leven, om op je kont te vallen, en nieuwe moves te leren voor het volgende spel.

Dus ja: misluk! Experimenteer, test, onderneem actie, lok uit – leer! Groei, word beter, reik naar de zon, inspireer.

Ik wens je al het beste, ik hoop dat je zal falen,

Oorspronkelijk schreef ik dit artikel in het Engels, lees het hier:


Zoek geen job maar een missie
Zoek geen job maar een missie
Blog
22 September 2017

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA