WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
14 November 2017

Waarom Millennials er de brui aan geven: een open brief gericht aan het management

Het aantrekken en behouden van jong talent is een gekend probleem voor bedrijfsleiders. Millennials behoren tot 35% van de arbeidskrachten en in 2020 zullen ze tot 46% van de werkende bevolking behoren. Multinationals zoals G Adventures, Google en Hootsuite worden voornamelijk gerund door ambitieuze millennials. Desalniettemin ervaren zulke bedrijven moeilijkheden om dit talent aan te trekken en te behouden. Elizabeth McLeod, een millennial en afgestudeerd van de Boston University schreef een open brief met als doel haar inzicht te delen over wat ambitieuze millennials willen en hoe leiders hierop kunnen anticiperen. 

Een open brief aan het management:

U hebt ons aangenomen in de hoop dat het deze keer anders zou zijn, dat we loyaliteit hoog in het vaandel zouden dragen. Na zes maanden alles op alles te hebben gegeven in uw bedrijf, geven we er de brui aan.

We zijn ons bewust van de stereotypen over millennials. We jobhoppen en gaan geen lange verbintenis aan. We verdrinken in schulden. We weigeren onze gsm uit te zetten. We zijn verslaafd aan latte’s, zelfs al gaat dit ten koste van onze waterrekening. Uw perceptie over deze stereotypen zijn niet foutief.  Ons wijzen op de soms onverantwoordelijke uitgaven en de vrees voor onze inzet gaat het probleem echter niet oplossen. U hebt ons nog steeds nodig. Wij zijn degenen die meester zijn van de sociale media, we branden van energie en gaan voor absolute perfectie.

Ik heb gewerkt in kantoren, reclamebureaus en restaurants. Ik heb bazen gehad tussen de 24 en 64 jaar. Ik heb bazen gehad waar ik van hield en bazen waar het minder mee boterde. Ik zag collega's vertrekken, en ikzelf heb ook enkele keren ontslag genomen. Hieronder vindt u de redenen van mijn ontslag en dat van vele millennials: 

1. U tolereert lage prestaties

Deze mentaliteit doet afbreuk aan een ambitieuze werknemer die hoog presteert. Ik werk vanuit het hart in tegenstelling tot sommige collega’s die discussiëren over hoe lang té lang is voor het nemen van een lunchpauze. Ik vraag me af waarom men zulke mentaliteit tolereert. Is dat de standaard hier? Nee, bedankt!

Feit: Slechte werknemers hebben een demotiverend effect op iedereen.

2. ROI (Return On Investment) is niet voldoende voor mij.

Op zondag bedacht ik manieren waarop we een verschil kunnen maken voor onze klanten. Maandagochtend word ik beladen door thema’s zoals aandelenprijs, facturen. ROI. Plotseling lijkt mijn enthousiaste voor mijn to-do list zinloos te zijn. Ik zit in een vergaderzaal en luister naar uw monoloog over cashflow.

Ik verdiende meer geld als ober tijdens mijn studie dan op deze baan. U belooft me opslag als het bedrijf bepaalde quota haalt. Maar wat met de weg er naar toe? Laten we praten over hoe we een verschil kunnen maken en stop met zeuren over ROI. 

Feit: Organisaties die niet enkel uit zijn op winstbejag, hebben een groter groeipercentage dan die van haar concurrenten.

3. Cultuur is meer dan gratis bagels.

Ja, ik ben een millennial die houdt van geld en gratis lunch op het werk. Maar ik sta niet elke dag om 6 uur op zodat ik eerst een partijtje tafelvoetbal kan spelen in de ontspanningsruimte. Het is ook niet omdat ik hippe avocado-biozalm-broodjes krijg, dat ik meer motiveert ben in mijn job.

Ik word voornamelijk graag omringd door mensen die hun job met passie doen. Ik heb een manager nodig die gemotiveerd is en zijn werknemers aanmoedigt om zijn grenzen te verleggen.

4. Ga voor een persoonlijke aanpak

Behandel je me als een nummer? Dan zal deze baan enkel een manier zijn om mijn huur te betalen. Ik tel de dagen af tot het vrijdag wordt en staar minutenlang naar de klok tot de grote wijzer op 17u springt. Na enkele maanden zal ik allicht in een dronken bui beseffen dat ik meer van mijn leven wil dan dit. Dan zal ik je veronderstellingen waarmaken. Na zes maanden in dienst te zijn zal ik stoppen en vertrekken. Of erger nog, ik zal stoppen en blijven, net als die ene collega die zich steeds afvraagt hoelang je kan gaan lunchen. Maar dat is niet gunstig voor ons beide. Dus dit is wat u moet weten: Ik ben grootgebracht met het idee dat ik de wereld zou kunnen veranderen. Ik vind het belangrijk dat je me laat zien dat het werk dat we hier verrichten, er toe doet. Al is het maar een klein beetje. Ik zal kopieën voor u maken maken en ik zal koffie voor u halen. Maar ik doe het niet om u te helpen een loonbonus te krijgen.

Ik geef u alles wat ik heb, maar ik moet weten dat ik een verschil maak aan iets groter dan enkel netto winst.

Getekend,

Een Millennial

Millennials willen geld verdienen maar ze willen ook een verschil maken. De meest succesvolle leiders stellen doelen voorop aan winst en krijgen loyale millenials in de plaats. 

Lisa Earle McLeod is de bezieler van het populaire business concept ‘Noble Purpose’ en de auteur van de bestseller ‘Selling with noble’.


IE notice title

IE notice description

IE notice CTA