WannaWork
WannaWork Jobcoach
Tips & Tricks
14 November 2017

3 tips

3 TIPS

Net afgestudeerd, op zoek naar een stage, of klaar voor een nieuwe uitdaging? Het maakt niet uit hoe je solliciteert, het maken van een CV is vaak de eerste stap. ‘CV’, je kent dat wel: dat WORD-documentje dat we allemaal ooit eens hebben moeten maken voor een opdracht Nederlands. In een wereld vol zwart-witte WORD-documentjes, hoe zorg je er nu voor dat jouw CV opvalt? Hoe zorg je er nu voor dat degene die jouw CV in handen krijgt, denkt: “deze persoon móet ik nu echt ontmoeten”?

Keep reading!

Tip 1: Less is more!

Een CV van meerdere pagina’s lang, vol doorlopende tekst, daar kan het een en ander fout mee lopen. Ten eerste loop je het risico dat niet alles gelezen wordt, en cruciale informatie verloren gaat. Ten tweede bestaat de kans dat de verkeerde informatie onthouden wordt. Zorg dat je boodschap duidelijk is door enkel te zeggen wat je wil zeggen, want ‘less is more’. Hoe duidelijker je bent, hoe beter je bijblijft. Gebruik dus kernwoorden, en beperk je CV tot 1A4. 

Tip 2: A picture says more than a thousand words 

Als je wil dat iets onthouden wordt, maak je dat best op 3 verschillende manieren duidelijk. Enerzijds kan je dus perfect omschrijven wie je bent en waar je voor staat, maar heb zeker geen schrik om dit ook te tonen. Begin met een profielfoto; zorg dat men een gezicht kan plaatsen bij jouw CV. Sure, niet iedereen neemt even graag een foto van zichzelf – I feel you. Maar heb geen schrik, jij bent jij en daar mag je trots op zijn. Zorg wel voor een duidelijke, heldere en recente foto - de bedoeling is dat je herkenbaar bent.

Tip 3: Know what you are working for! 

Weet waar je voor aan het solliciteren bent, en pas je cv daar naar aan. You heard me right: het kan perfect zijn dat je voor meerdere sollicitaties, meerdere CV’s hebt liggen. Droom je er van met mensen te werken, zet dan een paar referenties in de spotlight. Ben je een krak in coderen, haal een aantal projecten aan. Heb je grafische skills? Let your resumé speak for itself! Jouw CV moet het bedrijf tonen dat jij de geknipte persoon voor de job bent, neem dus ook even de tijd om er voor te zorgen dat je een CV op maat hebt. Jouw CV is jouw ingangsexamen, jouw toegangsticket, jouw sleutel – zorg dat ze past!


3 Voorbeelden

Blog post image

Voorbeeld 1

Fashionista, kunstenaar, ontwerper, lay-out artiest, … Als jouw wereld draait rond kleuren en texturen, waarom laat je dit dan niet tot uiting komen in jouw CV? Jouw CV is jouw volgende klant en meesterwerk: style it!

Voorbeeld 2

Make-up artiest, juwelier, fotograaf, productdesigner, … Jij creëert en kan jouw kunsten dus tonen, gebruik dat in je voordeel.

Voorbeeld 3

Als communicatie jouw ding is, dan weet jij als de beste dat je een boodschap op meerdere manieren kan overbrengen. Step out of the box en durf de klassieke manieren van communiceren/solliciteren in vraag stellen. Ben jij een social media guru, dan kan een creatieve instagram-campagne in jouw voordeel werken. Solliciteer je bij een redactie? Besteed dan aandacht aan hoe je jouw CV wil printen – misschien hoeft dit niet het klassieke witte A4’tje te zijn.

3 Tools

Enhancv 

Niet zeker hoe je zo’n fancy CV kan maken? Met Enhancv krijgt iedereen de kans zijn skills in de spotlight te zetten. Van kleuren tot lay-out, met Enhancv zeg je vaarwel aan dat saaie zwart-witte WORD-documentje

Canva

Met Canva heb je net dat beetje meer opties, je kan namelijk kiezen uit een hele bibliotheek met voorbeelden die je naar believen kan aanpassen. Fun fact: Canva kan je ook gebruiken voor posters, instagram-posts, facebook-banners etc.

WannaWork 

Jij bent meer dan wat je gestudeerd hebt. Vonken&values (link naar blog Tim) kunnen er voor zorgen dat mismatches de wereld uit geholpen worden. WannaWork hecht belang aan de persoon achter de ervaring. Door vragen in te vullen, bijvoorbeeld over jouw passie, bekom je een CV die voldoende waarde hecht aan waar jij écht voor staat. Geen diploma, en toch zelf een bedrijf uit de grond gestampt? Bachelor in de journalistiek, maar eerder een grote passie voor IT? We got you! En heb je even een hulplijn nodig, dan staat het WannaWork-team voor je klaar!

Soft skills die je onderscheiden als sollicitant
Soft skills die je onderscheiden als sollicitant
Tips & Tricks
14 November 2017
Waarom Millennials er de brui aan geven: een open brief gericht aan het management
Waarom Millennials er de brui aan geven: een open brief gericht aan het management
Blog
14 November 2017
Dit zijn de grootste fouten die jonge sollicitanten maken
Dit zijn de grootste fouten die jonge sollicitanten maken
Tips & Tricks
13 November 2017
Ik hoop dat je zal falen
Ik hoop dat je zal falen
Blog
07 November 2017

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA