WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog , Tips & Tricks
06 December 2017

Leidt afstandswerk tot het oplichtersyndroom?

Voel je je, ondanks je goede prestaties, ondergeschikt voor je baan en leef je met een aanhoudende angst ontmaskerd te worden als fraudeur omdat je vanop afstand werkt?  Dan lijd jij aan het oplichtersyndroom.  Wanneer je vanop afstand werkt - thuis of in een koffiebar – kan je gemakkelijk in een neerwaartse spiraal van twijfel geraken. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende symptomen en vertellen we je hoe je ze kunt overwinnen.Blog post image

Omgaan met digitale communicatie

Wanneer je vanuit thuis werkt communiceer je voornamelijk via e-mail of chat tools. Hierdoor kunnen de toon en nuance van een boodschap makkelijk verloren gaan. Dit kan leiden tot verkeerde interpretaties en bijgevolg bijdragen tot een gevoel van onzekerheid. 

Wees niet getreurd want onze digitale media biedt soelaas voor diegene die op afstand werken. Online vergaderen is een goede manier om persoonlijk contact te onderhouden. Je kan feedback correct interpreteren en het bespaart je een hoop giswerk. 

Daarnaast kan het ook zinvol zijn om op regelmatige basis te vergaderen met collega’s, zodat je niet alleen van een leidinggevende hoort wanneer er iets fout loopt. Deze consistente vergaderingen versterken eveneens het teamgevoel. 

Nooit meer zonder werk!

Als je worstelt met het ‘oplichtersyndroom’ val je, volgens de onderzoekers Jaruwan Sakulku en James Alexander, meestal in bepaalde werkpatronen. Een veelvoorkomend patroon is de ‘oplichtercyclus’. Het patroon van de oplichter begint met een gevoel van angst bij het ontvangen van een nieuwe taak, gevolgd door een overmatige voorbereidingen (of zelfs angstig uitstelgedrag) waarbij men meer tijd en moeite in een project steekt dan nodig is. Wanneer een project slaagt, overtuig je jezelf ten onrechte ervan dat je gefaald hebt omdat je overuren moest maken om het project te voltooien. Maar de cyclus stopt hier niet - de gedachte aan de volgende taak of project roept opnieuw gevoelens van angst op.

Focus je daarom op de taken en niet op de tijd. Tracht een dagelijkse of wekelijkse takenlijst op te stellen. Je kan een alarm gebruiken om het einde van de toegewezen tijd aan te geven of je kan jouw week structureren, zodat je één concrete taak per dag volbrengt. Hoe dan ook, als het werk klaar is, laat het dan rusten. Als je te veel tijd aan een project besteedt en nooit denkt dat het perfect genoeg is om in te dienen, deel dan best je werkdocument met een leidinggevende, zodat deze tijdig feedback kan geven of zeggen: "Dit document volstaat."

Uitstelgedrag

Een ander veel voorkomend patroon voor ‘bedriegers’ is het uitstelgedrag, dat kan uitmonden in een rush om de klus op tijd klaar te krijgen. Werken op afstand kan ervoor zorgen dat je het gevoel van verbondenheid verliest ten opzichte van je taken en met je collega’s. 

Afleidingen die men op de externe werkplek ervaart, zorgen eveneens voor vertraging. Tot op zekere hoogte kunnen die afleidingen onvermijdelijk zijn, of zelfs een deel uitmaken van de reden waarom je in de eerste plaats je job buiten de kantoormuren uitoefent. Jouw ritme brengt je misschien in een ander tijdsschema dan dat van het team, of je kunt een niet-traditioneel schema gebruiken om jouw werk- en gezinsverplichtingen in evenwicht te houden.

Een balans vinden tussen werk en privé is moeilijker wanneer men thuis werkt omdat je de fysieke scheiding mist. Al vlug vinden privéaangelegenheden plaats in een vooropgesteld werkrooster. En dat is niet altijd ontspannend.


Enkele manieren om privé en werk gescheiden te houden:

Soms wordt er nu eenmaal verwacht om beschikbaar te zijn voor teamgenoten. Dit vraagt om de nodige structuur aan te brengen in je werkdag. Tracht de taken in tussenstadia op te splitsen. Een schets indienen kan bijvoorbeeld minder bedreigend zijn dan een volledig artikel. Het instellen van interne deadlines kan voorkomen dat je het grootste deel van het werk uitstelt tot op het laatste moment. Het delen van work-in-progress met een collega kan eveneens een goede methode zijn om feedback te krijgen.

Tot slot, Pas op voor de afstandsbediening! Het cliché vooroordeel over het leven van mensen die vanuit thuis werken, is dat zij het hen al te graag comfortabel maken op de bank met hun yogabroekje aan. Vrijwel alle werknemers die vanuit thuis werken genieten zo nu en dan van het comfortabele leven. Maar wanneer je je vasthoudt aan wat comfortabel is, kan je in een sleur terechtkomen.

Een productieve ochtendroutine kan die sleur voorkomen. Vervolgens is het belangrijk om een werkplek te creëren in jouw huis of appartement waar dat je werk en privé volledig gescheiden te houden.  

Idealiter zullen leidinggevenden het voortouw nemen bij inplannen van vergaderingen om op de hoogte te blijven van ieders vooruitgang. Zo niet, dan moet je zelf het initiatief nemen. Plan tijdig brainstormsessies in met jouw manager en team.

En om de sleur volledig te doorprikken, ga het huis uit! Zoek naar lokale netwerkmogelijkheden in jouw branche en stad. Het ontmoeten van inspirerende mensen en het beschrijven van je werk aan vreemden is een efficiënte manier om je prestaties te communiceren.


Is je cv al helemaal jij?
Is je cv al helemaal jij?
Blog
22 November 2017
5 redenen waarom attitude belangrijker is dan expertise.
5 redenen waarom attitude belangrijker is dan expertise.
Blog Tips & Tricks
27 November 2017
Assia Missaoui: De Kracht van introversie (vlog)
Assia Missaoui: De Kracht van introversie (vlog)
Blog Tips & Tricks Academy
30 November 2017

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA