WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog , Tips & Tricks
06 December 2017

Multitasking: hoe het wel moet!

je zet je achter je computer om wat werk gedaan te krijgen - wat vaak betekent dat je koortsachtig heen en weer klikt tussen je inbox en eender welk project voor je ligt. Je leest halfhartig je sociale media-accounts terwijl je in een vergadering zit. Je neemt deel aan een telefonische vergadering terwijl je 's ochtends pendelt naar je werk. Je poetst je tanden terwijl je de e-mail van je baas leest. Klinkt het bekend in de oren?

Voor de meeste van ons brengt de gemiddelde werkdag heel wat multitasking met zich mee. Je doet eigenlijk van alles tegelijkertijd. En dat geeft het gevoel dat je erg productief bent, want je bent heel erg druk. Recente studies beweren echter dat multitasking de productiviteit met maar liefst 40% kan verminderen. Maar is dat ook zo? 

Het verschil tussen multitasking en taakomschakeling

De term 'multitasking' wordt vaak gebruikt in verschillende onderzoeken en wetenschappelijke studies maar niet altijd op de juiste manier.

Je kunt je namelijk niet op meerdere taken tegelijk focussen, met uitzondering van automatische taken zoals verteren of ademen, beweert Susan Weinschenk, Ph.D., CEO en Chief Behavioral Scientist.

Wanneer men spreekt over de gevaren van multitasking, wordt er in feite verwezen naar het concept "taakomschakeling" waarbij de aandacht van de ene naar de andere taak gaat. 

Controleer je jouw e-mail terwijl je ook een rapport herwerkt? Dat proces wordt vaak multitasking genoemd, maar je doet beide dingen niet tegelijkertijd. Integendeel, je wisselt snel heen en weer tussen verschillende taken. Jouw inbox krijgt een paar seconden de aandacht, voordat je jouw aandacht weer richt op het document waaraan je werkt.

Psychologen en productiviteitsexperts waarschuwen voornamelijk voor het panisch schakelen van de ene taak naar de andere (en niet echt twee dingen tegelijkertijd doen). "Elke keer dat je overschakelt, verbruikt het tijd en glucose in de hersenen", legt Weinschenk uit. Glucose is de belangrijkste energiebron in de hersenen - het houdt ons alert en gefocust. Je glucosegehalte verlaagt door het uitvoeren van verscheidene taken, en tegen het einde van je werkdag ben je moe, gestrest en uitgeput.

Bovendien is de frequente van het heen en weer schakelen tussen de taken gewoon contraproductief. "Er zijn transactiekosten", zegt Laura Vanderkam, auteur van ‘What the Most Successful People Do Before Breakfast’. Je verliest namelijk tijd op elke overgang tussen activiteiten.

Kan multitasking productief zijn?

Jazeker er zijn een aantal interessante feiten die aantonen dat multitasking efficiënt kan zijn. 

Multitasking kan de prestaties verbeteren

In de hedendaagse samenleving is het gebruik van media-multitasking enorm. We luisteren bijvoorbeeld naar muziek terwijl we werken of we shoppen online terwijl we voor de televisie zitten.

Veel onderzoekers beweren dat dit overbelastend is voor ons brein. Maar een experiment toonde aan dat deze vorm van multitasking zelfs nuttig kan zijn.

In een onderzoek, uitgevoerd door Kelvin Lui en Alan Wong aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, werden 63 deelnemers gevraagd om een visuele zoektest uit te voeren. Uit dat experiment is gebleken dat de deelnemers die veelvuldig multitasken, veel efficiënter te werk gingen en het makkelijker hadden om onverwachte signalen te interpreteren.  

Een studie uit 2015, uitgevoerd aan de Universiteit van Florida, deelt vergelijkbare resultaten voor het multitasking-fenomeen. Deelnemers werden gevraagd om op hometrainers te gaan zitten en te trappen met een snelheid die ze gedurende twee minuten comfortabel vonden.

Vervolgens trapten ze opnieuw met een scherm voor zich dat twaalf verschillende cognitieve tests liet zien in verschillende moeilijkheidsgraden. Tot slot werden ze gevraagd om dezelfde cognitieve tests af te leggen terwijl ze in een stoel zaten.

De resultaten waren verassend. De deelnemers trapten maar liefst 25% sneller op de hometrainer bij het uitvoeren van de testen. Multitasking had geen rampzalige gevolgen voor hun cognitieve functie. Meer nog, het verbeterde hun fysieke prestaties.


Multitasking zorgt voor het efficiënt benutten van je tijd

"Er is een mooie vorm van multitasking, die ik eerder als verdiepend beschouw”, deelt Vanderkam. "Wanneer je bijvoorbeeld sport met een partner met wie je een conversatie hebt, werk je zowel aan je relatie als je fysiek." Dat is goede vorm van multitasking, beweert de onderzoekster. 

De efficiëntie van multitasking ligt uiteindelijk in het vinden van taken die geen conflicten met elkaar veroorzaken, zoals de bovenstaande voorbeelden. Met andere woorden, je kunt multitasken zolang je twee dingen doet die niet dezelfde delen van je brein belasten. E-mailen tijdens een telefonische vergadering? Slecht idee. Maar bewegen en pendelen is een perfect multitask-huwelijk.

Er bestaat een onderzoek om deze bewering te ondersteunen. In een studie, gepubliceerd in Psychological Science door Eric H. Schumacher, toonden drie verschillende experimenten aan dat mensen twee verschillende taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren - met name de taken die niet met elkaar in conflict zijn.

Op basis van bovenstaande onderzoeken kunnen we alvast één ding concluderen: taakwisseling, of vaak heen en weer schakelen tussen verschillende taken, is slecht voor je. Het put je mentale grondstoffen uit en je verspilt er tijd mee. Multitasking kan echter wel verdienstelijk zijn als je manieren kunt vinden om twee taken te combineren die verschillend zijn van elkaar. 

Daarom, op ons advies, verhoog je productiviteitsniveaus en multitask glucosevrij! 

5 redenen waarom attitude belangrijker is dan expertise.
5 redenen waarom attitude belangrijker is dan expertise.
Blog Tips & Tricks
27 November 2017
Assia Missaoui: De Kracht van introversie (vlog)
Assia Missaoui: De Kracht van introversie (vlog)
Blog Tips & Tricks Academy
30 November 2017

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA