WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
03 January 2018

Ambitieus, werkloos en waardeloos

Op een druilerige maandagochtend wanneer iedereen terug aan het werk is na een deugddoend weekend, zit jij weer thuis voor je uit te staren. Natuurlijk voor de zoveelste keer naar je computerscherm met websites als VDAB, StepStone en Wannawork trouw geopend. Je hoeft eigenlijk nergens te zijn vandaag, maar het helpt om je pyjama toch te verwisselen met iets waarin je presentabel de deur kan openen voor de postbode.

Hoe groot is de teleurstelling wanneer je voor de zoveelste keer enthousiast en lustig begint te schrijven aan een motivatiebrief, om vervolgens 0,0 reactie te krijgen? Hoe hoog spring je in de lucht als die reactie er toch komt? Een eerste ronde met een teamleider, een tweede ronde proefdraaien, een derde ronde met de commercieel directeur,... Om uiteindelijk het deksel op de neus te krijgen wanneer één van de vier andere kandidaten de positie heeft die jij wilde. De eerste die durft zeggen dat sollicitanten lui zijn, krijgt een klap op zijn gezicht. Want als je echt wil werken maar er komt gedurende een lange tijd niets uit de bus, is de verleiding groot om op wereldreis te vertrekken en alles achter te laten. Waarna je je bedenkt dat je daar ook geld voor nodig hebt, oops. 

Blog post image

Heel frustrerend is het wanneer je voor de zoveelste keer moet zeggen dat je nog steeds op zoek bent. Het zorgt er soms voor dat je radeloos wordt en de moed verliest. We leven in een prestatiegerichte maatschappij, waarin het idee bestaat dat als jij faalt jij ook de schuldige bent. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op. Je voelt je een mislukkeling soms, volledig onterecht. Laat dit alvast een kleine troost zijn… In november 2017 zochten 202.543 Vlamingen werk (bron VDAB.be). Nog belangrijker, héél veel daarvan konden terug terecht op de arbeidsmarkt. Je bent dus absoluut niet alleen. Maar om naast herkenbaarheid toch te eindigen met wat opbeurende raad… Hoe blijf je positief als je elke keer opnieuw wordt afgewezen? 

Je bent je beroep niet!

Hou die gedachte alsjeblieft vast. We introduceren ons vaak met onze naam en bijna onmiddellijk daarna vertellen we iets over ons beroep. You are so much more than that! Je spendeert er veel tijd, maar naast het werk ben je misschien ook een fantastische vriend of een gepassioneerd muzikant, een goede voetbalster of een liefhebbende vader. Dat is evenveel waard. 

Investeer tijd in jezelf

Als je jezelf nuttig maakt, stijgt je zelfvertrouwen vanzelf. Je leert nieuwe dingen bij, je ontmoet misschien nieuwe mensen en je ontwikkelt verder in zaken die je interesseren. Het kan een mooie extra zijn voor je toekomstige job, maar doe het vooral omdat je nieuwsgierigheid je ernaartoe leidt. Met zeeën van tijd is dit dus het moment om je bijvoorbeeld als vrijwilliger aan te bieden bij een hondenasiel of om je te verdiepen in fotografie. Als je niet stilstaat, ga je hoe dan ook vooruit.

Laat je hoofd niet hangen

Het is een kunst om tijdens een mindere periode de voordelen in te zien van de situatie. Toegegeven, het is soms zo moeilijk om geen waterval van negativiteit te zijn. Toch is het nergens voor nodig! Je hebt die job al, de vraag is alleen wanneer je ermee start. You’ve got this, hang in there! 

Geef jezelf niet de schuld als de zoektocht lang duurt. Het is oké om te kiezen voor een job waarvan je weet dat je ze écht graag doet. Als je meteen toezegt op werk om maar iets te doen, is de kans juist heel groot dat je na x-aantal tijd terug in deze situatie belandt omdat je te snel was. Je tijd nemen is dus verstandig en moedig. Sooner or later gaat één van die werkgevers inzien dat jij een meerwaarde bent voor hun bedrijf. Beloofd! ;-) 

Laat de druk vallen en ontdek je geluk
Laat de druk vallen en ontdek je geluk
Blog
20 September 2017
Zoek geen job maar een missie
Zoek geen job maar een missie
Blog
22 September 2017

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA