WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
28 February 2018

Work-Life-Balance

Vandaag streven enorm veel mensen naar een balans tussen werk en privé.En wat je ook doet, anderen lijken het steeds beter te doen. Dit komt door enkele denkfouten in onze overtuiging rondom werk en leven.

Het grootste cliché: Je moet werk en privé gescheiden houden. We leven niet meer in een maatschappij waar de fabrieksdeur achter ons sluit rond 17u en we vervolgens zonder werkzorgen huiswaarts keren. We leven in een wereld met technologie die ons 24u per dag beschikbaar maakt. Hierdoor zijn we vaak ook 24u per dag bezig met het verwerken van informatie, al dan niet werk gerelateerd.

Jezelf vergelijken met anderen. We vergelijken onszelf het vaakst met anderen op momenten waarop het voor ons slecht loopt. Hierdoor lijkt het vaak dat de ander het  beter doet.

Een veelgemaakte fout is het idee dat werk los staat van ons privéleven. Je steekt een deel van je persoonlijkheid in je werk. Anderzijds vormen je werk, je werkomgeving en je collega’s jou ook voor een stuk.
Plezier hoort dan ook niet uitsluitend in het privéleven. Alsof al het werk een verplichting is en alles wat privé is vrij te kiezen valt. Als jouw job aanvoelt als een verplichting zal je ze niet lang volhouden. Maar ook privé kan je hierdoor druk creëren: plezier beleven is bijna een morele verplichting. En omgekeerd mogen we niet té veel plezier hebben op het werk. En is het fijne aan plezier nu net niet dat spontane en ongeremde?

Een derde fout waar vanuit wordt gegaan is het idee dat 50/50 de balans is. Terwijl voor sommigen een 60/40 verhouding voor een gebalanceerd gevoel zorgt.

Oké, we weten waar het schoentje wringt. Maar hoe pakken we dit nu verder aan?
Forbes geeft ons 6 tips om de voeten op de grond te houden en vervolgens ook af en toe omhoog te leggen.

  1. Laat perfectionisme los. Doordat we steeds meer kunnen en willen doen verliezen we tijd om al deze dingen tot perfectie te volbrengen.

  2. Unplug. Trek de stekker uit. Maak quality time weer quality time. Laat je niet afleiden door sms’jes en e-mails terwijl je tijd doorbrengt met vrienden en familie. Schakel de WiFi uit, zet je smartphone op ‘niet storen’ of ‘vliegtuigmodus’ en spendeer een moment 100% werk-vrij.

  3. Sport en mediteer. Wanneer we het druk hebben, schakelen we over naar een levensmodus waar we enkel noodzakelijke dingen doen. Eten. Naar toilet gaan. Slapen. En 1 van onze grootste levensbehoeftes is vaak de eerste om te gaan: Bewegen. Door te bewegen gaat de ‘feel good’-endorfine door ons lijf dansen.

  4. Maak een lijst met wie en wat het belangrijkst zijn in je leven. En trek duidelijke grenzen waar je daadwerkelijk quality time aan spendeert en schrap wat tijdrovend is. Zo krijg je voor jezelf een overzicht in wat jou een goed gevoel bezorgt.

  5. Pas de structuur van je leven eens aan. Kijk in helikopterperspectief naar je eigen leven.
    -Of laat er naar kijken- En zoek naar wat jouw leven beter zou maken. Misschien is het eens tijd om je partner ’s avonds voor eten te laten zorgen in plaats van je nog naar de winkel te haasten na de kantooruren.  

  6. Begin klein. Zoals met een crashdieet dat je na enkele maanden niet meer volhoudt, zal je grote veranderingen in je work-life balance niet volhouden. Je start beter met kleine haalbare doelen. De voldoening die je haalt uit deze kleine veranderingen zal je stimuleren om volgende doelen te zetten en deze te behalen.

Now go get balanced!

Laat de druk vallen en ontdek je geluk
Laat de druk vallen en ontdek je geluk
Blog
20 September 2017
From broke to less broke in simply 6 actions!
From broke to less broke in simply 6 actions!
Blog Tips & Tricks
18 January 2018
Dubbelleven
Dubbelleven
Blog
28 February 2018

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA