WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
28 February 2018

Friends at work, do or don't?

Samen met je vrienden in 1 bedrijf werken, klinkt leuk toch?
Klinkt zeker leuk, maar is het ook verstandig?

Absoluut!
Een hechte vriendschap is goed voor je gezondheid.
Elk uur “social time” houdt de stress weg. Dat zegt een onderzoek van Gallup.
Om een goede dag te hebben, hebben we minstens 6 uur social time nodig. Geen zorgen, alle vormen van communicatie worden als social time gerekend. Dus e-mails, smsjes, praten met collega’s, bellen met een klant, chatberichten noem maar op, ze tellen allemaal mee als social time.

Maar dat zijn nog geen vriendschappen. Er werd 15 miljoen werknemers wereldwijd gevraagd of ze een beste vriend op het werk hebben. Slechts 30% zei er een te hebben.
Deze 30% blijkt 7 keer meer een band te voelen met hun job, ze zijn vlotter in de omgang met klanten, leveren kwaliteitsvoller werk, ze hebben een groter gevoel van welzijn en hebben minder kans zich te bezeren op het werk. Om even het contrast te schetsen, bij de overige 70% voelt slechts 1 op 12 een band met de job.

Onderzoekers van MIT hebben het gedrag van werknemers op de werkvloer geanalyseerd. Ze ontdekten dat vrienden niet eens aan dezelfde taken moeten werken om productiever te zijn. Gewoon af en toe een klein praatje slaan helpt om vervolgens weer productiever aan de slag te gaan.
Dus vriendschappen op de werkvloer zijn goed voor de productiviteit.

Let wel op! Hechte vriendschappen op de werkvloer zijn soms ook tricky.
We zijn wel productiever als we af en toe wat kwijt kunnen bij een hechte vriend. Maar mensen met een beste vriend op de werkvloer zijn echter vaker emotioneel vermoeid en hebben vaak moeite met het onderhouden van vriendschappen buiten de werkvloer.

Ook wanneer er conflicten ontstaan tussen de vrienden heeft dit negatieve gevolgen voor hun samenwerkingen op professioneel vlak. Maar het boost wel hun samenwerking en productiviteit in teams waar ze niet dit soort hechte band hebben. Onthoud dus vooral dat vriendschappen op de werkvloer je productiever maken maar dat dit niet zonder enig nadeel komt.

Mijn tips:

  1. Kies voor vriendschap op de werkvloer, het maakt doorgaans je dag aangenamer en je wordt er productiever van. En productiviteit op de werkvloer dat is sowieso positief, toch?

  2. Probeer problemen over het werk op de werkvloer op te lossen.

  3. Je gaat met meer plezier werken wanneer je een vriend hebt om de dag mee te spenderen.


4 tips om beter te worden in je job
4 tips om beter te worden in je job
Blog
20 November 2017
Multitasking: hoe het wel moet!
Multitasking: hoe het wel moet!
Blog Tips & Tricks
06 December 2017
Work-Life-Balance
Work-Life-Balance
Blog
28 February 2018

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA