WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
21 March 2018

Generation Lazy

Werd je ooit al door een oudere generatie lui genoemd, gewoon omdat je even te lang naar hun zin op je smartphone of laptop bezig was? Dat is niet echt abnormaal. Jongeren werden doorheen de geschiedenis altijd lui genoemd door hun oudere generatie. Maar zij hadden geen TV, iPhone, iPad en nog wat dingen met een ‘i’ rondom hen liggen. 

Plato zei ooit over het schrift dat het ons geheugen zou ondermijnen. De boekdrukkunst werd gezien als een ding dat het gewone volk op verkeerde ideeën kon brengen en hen afleiden van hun taken. Begin jaren 60 stond de pastoor nog te prediken tegen de opkomst van het beeldverhaal. Het maakt ons lui en ons geheugen wordt er (alweer) slechter van. Over televisie en video werden ook zulke uitspraken gedaan. Toch ontwikkelde de mens nog vanuit zijn zetel computers en het internet. Zoals steeds is dit volgens sommigen de laatste stap naar de definitieve ondergang.

Maakt het internet en technologie ons lui?

Volgens het CLICK-onderzoek levert veel internetgebruik depressie en vereenzaming op. Of zijn het net depressieve en eenzame mensen die overmatig gebruik gaan maken van internet? Of is er sprake van een wisselwerking? Dat is niet helemaal duidelijk.
Andere onderzoeken tonen dan weer aan dat vereenzaamde mensen vaak aangeven dat ze zich beter voelen bij het gebruik van social media, vaak omdat dit een tussenstap is om offline contacten te leggen… Dat kunnen we dan ‘sociaal lui’ gaan noemen of gewoon een verandering in hoe we met elkaar om zijn beginnen gaan.

Het CLICK-project toont ook aan dat niet alleen jongeren kampen met problematisch internet gebruik. Dus daar gaat hun recht van spreken.
Maar een uitsluitend antwoord omtrent luiheid kwam er niet.

Naast dit Belgisch onderzoek bestaan er duizenden universitaire onderzoeken uit allerhande landen.
Hieruit blijken millenials vaak lui en apathisch te zijn. Maar aan de andere kant werd een generatie nooit eerder zo positief beschreven.

Ze zijn niet rebels omdat de grens tussen autoriteit en burger volledig vervaagd is, er zijn geen leiders meer. Dit is een gevolg van alle informatie die tegenwoordig toch ter beschikking is in hun handpalm. Millenials zijn op de hoogte van dingen, maar ongeïnteresseerd. Ze omarmen het systeem en tegelijkertijd geven ze er niet zomaar aan toe.
Ze stellen zelf hun prioriteiten en beslissen zelf wel of er met empathie gereageerd wordt op wat er omgaat in de wereld. Want een millenial stelt zichzelf centraal.
Ze zijn optimistisch en ondernemend. En gaan nog steeds aan de slag bij gevestigde waarden, maar onderhandelen wel sterker over hun functie, positie en loon dan eender welke generatie voorheen. Ze zijn meer denkers dan dromers; Met weloverwogen ideaalbeelden en zoeken vaak naar korte nieuwe wegen in plaats van zomaar het lang geplaveid pad te volgen.

Dus ja, deze generatie komt zelfs in data lui en narcistisch over. Maar een generatie is meer dan cijfertjes. Een generatie wordt bepaald door de uitdagingen die ze moeten aangaan; en hoe zij deze challenges aanpakken.

Ga jouw challenge vandaag nog aan!

‘20-something’ - the fear of adulting
‘20-something’ - the fear of adulting
Blog
28 February 2018
Dubbelleven
Dubbelleven
Blog
28 February 2018
Work-Life-Balance
Work-Life-Balance
Blog
28 February 2018

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA