WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
17 April 2018

Fuck Fomo, Leve Lomo


Stijn zit te brunchen in de koffiebar waar ik nog steeds niet geraakt ben, Loubna is wéér met haar lief op citytrip, Caroline is drie uur vroeger opgestaan dan ik en heeft op die tijd een banana bread gebakken en haar administratie gedaan en Sacha heeft al een loopje van 15 kilometer achter de kiezen. Lotte, Imran, Pieter en Paulien zijn geïnteresseerd in events die vanavond in mijn buurt plaatsvinden.

Van alle acroniemen ter wereld denk ik dat ik FOMO het meest schadelijke is. Nuja, dàt en aids. De Fear Of Missing Out is zo alomtegenwoordig dat de term in 2013 werd toegevoegd aan de Oxford Dictionary. Dan weet je dat je er nooit meer van af geraakt. FOMO werd voor het eerst omschreven in een New York Times artikel uit 2011, waarin redactrice Jenna Wortham klaagt dat ze niet meer kan genieten van een rustig avondje thuis terwijl haar vrienden foto's en filmpjes van hun wilde vrijdagnacht op sociale media plaatsen. Sindsdien is het fenomeen wereldwijd onderzocht, en kwam men tot de conclusie dat jongeren overmand worden door depressieve gevoelens, minderwaardigheidscomplexen en eenzaamheid wanneer ze de verwezenlijkingen van hun leeftijdsgenoten op Instagram of Facebook zien.

In een hypergeconnecteerde wereld is het moeilijk om te ontsnappen aan het feit dat Sylvie verloofd is, Eva door Nieuw Zeeland trekt en Davide een nieuwe job heeft. We zuigen deze informatie op als een spons en we voelen ons uitgewrongen om redenen waarvan we niet eens wisten dat ze belangrijk waren voor ons. Ik wìl helemaal nog niet trouwen, maar het moet toch wel fijn zijn, toch, zo'n ring, en ze ziet er zo gelukkig uit... waarom heeft mijn lief mij godverdomme nog niet gevraagd? Wat is er mis met mij? Je ziet stories van een feestje dat je gisteren zonder wroeging hebt geskipt omdat je die nieuwe Netflixdocumentaire wou zien, en wat eigenlijk een hele fijne avond was is plots “saai” geworden. Niet in de ogen van anderen, maar in die van jezelf. Zo word je leven natuurlijk nooit een ponykamp.

Ik geraakte pas helemaal verstrikt in de neerwaartse spiraal toen ik begon te beseffen dat de échte leuke tijden niet eens op social media gepost worden, omdat iedereen het te hard naar zijn of haar zin heeft om de smartphone boven te halen en te zoeken naar een goede filter. Dat vervulde me met zoveel FOMO – “hoeveel coole dingen zijn er nu aan het gebeuren waar ik niet eens iets van af weet?!”- dat ik besloot cold turkey te gaan en me af te sluiten voor de wereld van mogelijkheden. Niet dat ik niet meer buitenkom, integendeel, maar ik probeer genoegen te nemen met mijn keuzes en activiteiten. Want wat ik ook doe, hoezeer ik mezelf ook als een malle door de stad sleur ,van de ene hippe ontbijtplek naar het volgende bruisende feestje, er zal altijd wel een event zijn dat ik gemist heb. Mensen die ik niet gezien heb. Toast avocado's die ik niet geproefd heb. Het is onmogelijk om niets te missen.

Wat me hielp om mentaal de knop om te draaien en om beslissingen te maken over mijn agenda was een lijst maken met ervaringen, doelen en mensen die echt belangrijk voor me zijn. Wanneer er een uitnodiging binnenkwam kon ik zo even met mezelf inchecken. Waarom wil ik hiernaartoe? Zijn er mensen die ik graag wil zien? Bereik ik ermee wat ik wil bereiken? Nee zeggen op een uitnodiging is soms het grootste geschenk dat je jezelf kan geven, want je geeft jezelf vrije tijd die je naar eigen believen kan invullen. Dat weet ook de Liz Danzico, die in 2014 op haar blog met The No List begon. Een opsomming van opdrachten, uitnodigingen en events waar ze nee tegen zei, en de tijd die haar dat opgeleverd heeft.

En ik moet zeggen, wanneer ik 's avonds in mijn luie zetel, omringd door mijn katten, wijn en goede vrienden door mijn timeline scroll en mensen in de regen zie aanschuiven voor een zoveelste club met instagrambare roze neonletters waar ze acht euro gaan betalen voor inferieure tequila uit piepkleine plastieken shotglaasjes verandert mijn FOMO al heel snel in LOMO. The luxury of missing out.

Geschreven door Katrin Swartenbroux

Waarom Millennials er de brui aan geven: een open brief gericht aan het management
Waarom Millennials er de brui aan geven: een open brief gericht aan het management
Blog
14 November 2017
Jobs met toekomst
Jobs met toekomst
Blog
21 March 2018
Generation Lazy: Maakt technologie ons lui?
Generation Lazy: Maakt technologie ons lui?
Blog
21 March 2018
Your job is a health hazard!
Your job is a health hazard!
Blog Tips & Tricks
09 April 2018

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA