WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
02 May 2018

Match Made: Ammar x Telenet

From Syria with love

Woensdag start Ammar als Digital Recruiter bij Telenet, en bovendien kan zijn vrouw elk moment bevallen van een zoontje. The future is looking bright! Ammar is klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven, en geeft ons een blik achter de schermen over hoe hij geraakt is tot waar hij nu staat.

Waar begint jouw verhaal?

Ik heb Rechten gestudeerd in Syrië, met een stage als advocaat. Het was mijn grote droom om Militaire Rechter te worden - grappig, als je ziet waar ik nu sta. Ik heb de toelatingsproeven meegedaan, maar bleek dat ik medisch gezien niet geschikt was. Een paar maand later werd ik opgeroepen als soldaat. Gek dat ik daarvoor wel geschikt was…

Ik wou een nieuw leven opbouwen, en heb dan ook besloten in 2009 naar België te komen. Alleen. Ik was zo blij om in Europa te zijn, maar had het tegelijk moeilijk om een eigen plaatsje te vinden. Zeker aangezien ik enkel Engels kon. Langzaamaan heb ik mensen leren kennen en heb ik vrienden gemaakt. Gewoon, door te beginnen praten. Dankzij enkele studenten raakte ik vertrouwd met de Vlaamse cultuur en sfeer, en toen ik later in Antwerpen ging wonen, ben ik mij de taal eigen beginnen maken.

Mijn eerste job was als chauffeur in de haven. Hiervoor moest ik dagelijks 100km heen én terug rijden, maar dat deed ik met plezier want ik was zo gemotiveerd. Na een viertal maanden ging ik aan de slag als magazijnier bij Coca-Cola. Dit was dichter bij huis en beter betaald, waardoor het voelde als een stapje vooruit. Bovendien was ik tegelijkertijd continu bezig om mijzelf en mijn Nederlands te verbeteren.

Wat heeft jouw leven veranderd?

Toen mijn contract na anderhalf jaar niet werd verlengd, kwam ik voor het eerst in contact met de VDAB. Een vriendelijke dame daar wist mij te vertellen dat ik mijn Syrisch diploma kon laten erkennen. Ik voelde me verbaasd, want tot dan toe dacht ik dat mijn diploma voor de vuilbak was. Mijn Master in Syrië werd erkend als Bachelor hier, en kwam als geroepen: ik had namelijk wel de interesse om opnieuw te studeren, maar niet de mogelijkheden daartoe. Het advies van deze dame heeft mijn leven veranderd. De erkenning van mijn diploma in combinatie met een NT2-opleiding ('Nederlands op de werkvloer’) voor mensen met een hoger diploma, opende mijn perspectieven! Plots had ik de mogelijkheid om voor andere vacatures te solliciteren en een wereld ging voor mij open.

Hoe heb jij jouw passie ontdekt?

Ik zag een vacature bij een integratiecentrum in Antwerpen, waar ik hoogopgeleide anderstaligen kon helpen door hen te matchen aan een mentor. Ik werd aangenomen om de vrijwilligers te rekruteren, wat een enorme boost was voor mijn Nederlands en mijn netwerk. En het mooiste van al: ik mocht samenwerken met de vrouw van de VDAB wie ik zo dankbaar was om haar advies. Deze functie heb ik met hart en ziel gedaan gedurende 2,5 jaar, en het verwarmt mijn hart te zien dat het “Conncet2Work”-project nog steeds bestaat.

Een groot deel van de vrijwilligers die ik ontmoette waren recruiters. Die titel was mij tot dan toe vreemd, ‘HR’ kennen wij niet in Syrië. Om deze kandidaten beter te leren kennen en goede interviews te kunnen afnemen, heb ik geGoogle’d wat dat is ‘recruiter zijn’. Ik herkende mijzelf en was meteen verkocht. Rekruteren moet in je bloed zitten, je moet het kunnen en willen. En ik… Ik wou recruiter worden!

Waarom Telenet?

Gedurende een paar jaar heb ik ervaring opgedaan als consultant bij selectiebureau’s. Voor mijzelf had ik bepaald dat werken als Corporate Recruiter the next step zou zijn. Telenet was een van mijn grote klanten, en ik wist hoe moeilijk het was om uitgenodigd te worden op gesprek. Telenet staat gekend voor haar unieke werksfeer: een combinatie van fun, innovatie, coaching en opleiding, flexibiliteit, en tech. Om deze sfeer te realiseren begrijp ik maar al te goed dat ze daarvoor op zoek zijn naar de juiste kandidaten.

Ik ben zelf recruiter, en ik ken dan ook de kneepjes van het vak om zelf te solliciteren. Maar toen ik gecontacteerd werd door WannaWork had ik al snel door dat hun hulp mij dat beetje extra zou geven. Ik kwam in contact met Lissa. Haar aanpak, haar openheid, toonde mij dat WannaWork niet zomaar het typische selectiebureau is. Hun oprechte interesse en passie voor mensen zorgde ervoor dat ik meteen met de juiste mensen in contact kwam bij Telenet. Mijn gevoel werd alleen maar versterkt na de gesprekken met Telenet. Ik merkte opnieuw oprechte interesse, aardige mensen die kennis van zaken hebben, en positiviteit. Ik voelde mij meteen welkom & klaar om samen dit nieuwe hoofdstuk aan te pakken. De hulp van WannaWork in combinatie met de interesse van Telenet in diversiteit, zorgde voor de ideale match.

Heb je nog tips aan alle Ammars in de wereld?

1. Werk hard & wacht niet tot de kans naar jou komt. Dit begint op dag 1, waar je de taal van het land leert kennen. Taal is namelijk de deur naar een plekje in een nieuwe maatschappij of omgeving.

2. Onderschat de hulp van anderen niet: zonder WannaWork had ik niet de sleutels in handen om te staan waar ik nu sta.

3. Werk hard!

Blog post image

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA