WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
25 June 2018

Of je nu in het middelbaar zit, de hogeschool buiten wandelt of een diploma ontvangt aan de universiteit, iedereen denkt even hetzelfde: ‘Ik studeer af, wat nu?’.

Sommigen hebben een plan klaar en weten meteen wat hun pad zal zijn: ze weten wat te studeren, waar te studeren, waar te gaan werken. Maar het loopt niet steeds volgens plan, of je oude plan past niet meer bij wie je bent. 

In dat geval kan je even je opties overwegen.

Meteen beginnen werken, bijstuderen, werken en studeren, de wereld rondreizen, zelfstandige worden, in het buitenland gaan wonen, vrijwillige stages doen, vrijwilligerswerk doen, … You get it! Eindeloos veel opties.

Krijg geen keuzestress, WannaWork gidst je er graag door.

Ik schrijf dit terwijl Fatboy Slim me vertelt dat het ‘Right Here, Right Now’ gebeurt dus ik start met de opties dichtbij huis:

Studeren, studeren en nog eens studeren

Je bent student, je kent studeren, waarom zou je niet extra studeren? Zeker wanneer je de middelbare school net buiten wandelt. Er wordt steeds geclaimd dat je zonder hoger diploma er niet gaat geraken. Niet geloven. Het wordt inderdaad niet super simpel zonder hoger diploma, maar niets is onmogelijk met vrienden als WannaWork. We startten een revolutie waarbij bedrijven voortaan zullen kijken naar talent en ervaring in plaats van naar een CV, diploma, getuigschrift en een hoopje superkrachten. Viva la revolución! Ok, superkrachten zijn misschien wel een pluspunt tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe is Superman anders ooit journalist kunnen worden bij the Daily Planet?  Maar we wijken af… 

Back to the point: Wanneer je uit de middelbare school komt is verder studeren zeker verstandig. Een set extra skills en know-how zijn nooit overbodig en komen steeds met een hele hoop extra kansen. 

Het is niet erg om niet van minuut 1 te weten wat je wil. Doorheen je studie voel je vanzelf aan wat je meer ligt. Kies ook niet voor een studie die je veel geld zal opbrengen. Kies voor een studie die je met plezier doet, dan komen die resultaten vanzelf. 


Handen uit de mouwen, meteen aan de slag!

Je kan ook gewoon beginnen werken, en waarom ook niet? Je verdient geld om meteen aan de volgende stappen in je leven te beginnen: je eigen huis, een eigen auto, rondreizen... Een eigen leven kost nu eenmaal geld. Weet dat niet elk bedrijf staat te springen om je met open armen te ontvangen wanneer je komt aankloppen zonder diploma. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zien dat zo’n diploma niet alles is. Maar motivatie en wilskracht is dat wel. 

Dus als je kiest om aan de slag te gaan, weet dat je dan best binnenwandelt met veel enthousiasme om iedereen omver te blazen op je sollicitatiegesprek. Daarbij een bedrijf kiezen waarmee je dezelfde values deelt, zal het nog dat beetje gemakkelijker maken om meteen vanaf dat eerste gesprek te matchen!

Toch nog eerst dat diploma halen? Indien je twijfelt: zeker doen! Want weet dat het zeer moeilijk is om uit het werkleven te stappen, eens je er in zit. Velen zien het dan niet meer zitten om weer naar school te gaan. Gelukkig investeren bedrijven wel steeds meer in opleidingen en coaching - Yass! 

Werken en studeren, best of both worlds

Best of both worlds of worst of both worlds?

Je kunt werken en studeren combineren. Zo kan je geld verdienen en in tussentijd studeren om die droom job te bemachtigen. Je bouwt tijdens je studententijd al een professioneel netwerk uit en dit draagt op zijn beurt weer bij aan je carrièrepad wanneer je je studies hebt afgerond.

Maar deze medaille heeft een keerzijde. Je werkt overdag en studeert ’s avonds of je studeert enkele dagen en werkt enkele dagen. Je hebt nog steeds voor beide deadlines en op beide plaatsen rekenen er mensen op je. Je zal veel bezig zijn met switchen tussen werk en studeren; Vergeet hierdoor niet af en toe te ontspannen en tijd te maken voor familie en vrienden.


Zelfstandige worden

De droom van zelfstandige te zijn: 

  • Je hebt vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je werkt en met wie je wil samenwerken. 
  • Bovendien ben je je eigen baas - ook een belangrijk gegeven.
  • Momenteel ben je nog niet financieel afhankelijk van een onderneming en kan je dus meer risico nemen.

Jammer genoeg is zelfstandige zijn net iets zwaarder dan dat. Je hebt een goed idee nodig, een ondernemingsplan, een diploma bedrijfsbeheer.

Je moet je product of dienst aanbieden en daarnaast je bedrijf runnen. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles wat binnen je bedrijf gebeurt en je zal al gauw zien dat dit niet altijd even evident is. Bovendien ben je ook verantwoordelijk voor je werknemers.

Je leeftijd heeft een positieve indruk op klanten omdat je flexibel kan zijn en leergierig bent.

Je toont aan dat je grote stappen in je leven durft zetten en dat je beschikt over het nodige doorzettingsvermogen en creativiteit.

Dit is het perfecte moment om uit te maken of het ondernemen iets voor jou is.

Zegt het jou niets: geen enkel probleem! Spreekt het jou wel aan en ben je gebeten door de wereld van het ondernemen? Dan ben je op de goede weg!

Stages doen

Stages zijn geweldig om werkervaring op te doen. Je helpt een bedrijf zonder dat je hen geld kost en in ruil zijn zij vaak bereid je dingen aan te leren die je zelf mogelijk (nog) niet ontdekt had.

Je bouwt ook een netwerk op binnen de sector en vergroot zo je toekomstige jobkansen. 

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger werk je vaak voor een betere zaak of goed doel. Je draagt je steentje bij aan de maatschappij en helpt organisaties die vaak niet genoeg handen hebben om overal tegelijk te zijn.

Je kan ook een beetje bijverdienen dankzij de vrijwilligersvergoedingen. Die vrijwilligersvergoedingen zijn onbelast zolang je maximum 34,03 euro per dag én maximum 1.361,23 euro per jaar verdient. Bovendien kan je tot 2000km een kilometervergoeding krijgen, dat is 692 euro per jaar!

Je kan ook vrijwilligerswerk doen in het buitenland zoals het helpen bouwen van dorpen, scholen en ziekenhuizen. Zo leer je een andere cultuur, nieuwe talen en andere gebruiken kennen, en je helpt er heel wat mensen mee. 

Plus: het staat zeer mooi op je CV! Het doen van vrijwilligerswerk toont dat je graag bijdraagt aan iets, dat men op jou kan rekenen én waar jouw interesses liggen.


Verhuis naar het buitenland

Je bent nog van niets of niemand afhankelijk. Je hebt nog geen job, aangezien je net bent afgestudeerd, je hebt ook geen gezin dat je zomaar zou achterlaten, en nu je jong bent leg je nog heel makkelijk nieuwe contacten. Waarom dan geen ervaring opdoen in het buitenland?

Je leert een nieuwe taal en nieuwe cultuur kennen en komt in contact met mensen die je mogelijks nooit had ontmoet indien je thuis zou gebleven zijn.

Ook ervaringen in het buitenland maken van jou een gegeerde kandidaten voor toekomstige jobs. Het toont dat je je mannetje of vrouwtje kan staan en dat je zelfstandig bent! 


Of doe iets minder drastisch en neem gewoon vakantie

Na al dat studeren kan je perfect gewoon op vakantie gaan. Het zal je helpen alles op een rijtje te zetten en te ontdekken wat je wil. Die reis kan zolang duren als je wil, of toch zolang je portefeuille dat volhoudt, want je hangt nog niet vast aan nieuwe verplichtingen.

Wat je ook doet, doe het met overtuiging.

En wij staan voor je klaar, wanneer je klaar bent voor je nieuwe uitdaging!

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA