WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
26 June 2018

10 Redenen om een vakantiejob te nemen

1. Je verdient er geld mee

Een vakantiejob is de ideale manier om je budget voor leuke extra’s aan te vullen. Want kleren, uitgaan, een smartphone, … het kost allemaal geld. Bovendien voorziet de wet op studentenarbeid dat je nettoloon bijna gelijk is aan je brutoloon - je betaalt haast geen sociale bijdragen en er worden geen belastingen afgehouden. Aangezien je hoogstwaarschijnlijk nog fiscaal ten laste bent van je ouders, let je er best wel even op om niet meer dan €11.042,86 in netto-inkomsten te verdienen.

2. Je doet ervaring op

Met een vakantiejob doe je sowieso werkervaring op, en dat komt je later uiteraard van pas als je echt werk gaat zoeken. Ook al doe je geen vakantiewerk in de richting van je studie, het geeft aan dat je wilt werken en iets onderneemt. Eender welke job is bovendien een ervaring waar je skills mee opdoet - use them to your advantage!

3. Je kunt er je CV mee opleuken

Heb je als student gewerkt, dan geeft dit voor een werkgever aan dat je de handen uit de mouwen kan steken. Wanneer je een stage of een studentenjob op je cv kan zetten, wordt de rubriek over je ervaring meteen heel wat lijviger, zo heb je al een streepje voor op een starter met nul ervaring. Je kan tijdens je sollicitatiegesprek voorbeelden aanhalen van taken die je uitvoerde of (moeilijke) situaties die je hebt meegemaakt, zeker als die taken belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

4. Je leert nieuwe mensen kennen

Zeker als je een vakantiejob kiest in de toeristische sector, zoals animator in een pretpark, winkelbediende aan de kust, redder, (ijsjes)verkoper, … Maar ook in de horeca of aan de lopende band heb je (hopelijk leuke) collega’s! Met een beetje geluk loop je misschien zelfs de liefde van je leven tegen het lijf…

5. Je ontwikkelt doorzettingsvermogen

Om je studentenleven te combineren met een job als student moet je al over een ijzersterk doorzettingsvermogen beschikken. Laat staan als je je staat af te beulen bij 30 graden terwijl je vrienden zonnen en feesten. RESPECT!

6. Je leert interessante vaardigheden voor later

Uit onderzoek onder werknemers die ooit een vakantiejob deden, blijkt dat bijna 40% vindt dat ze vooral hun communicatieve vaardigheden hebben bijgeschaafd tijdens hun studentenjob(s). Ook de samenwerkingsvaardigheden (37%) en organisatorische vaardigheden (37%) zijn duidelijke troeven. In de toeristische sector of in internationale firma’s kun je daarnaast je talenkennis bijschaven. Als je dat laatste belangrijk vindt, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een studentenjob in het buitenland, bijvoorbeeld op een camping of in een hotel.

7. Je kweekt discipline

En dat is meegenomen in de lome vakantiemaanden waarin je anders helemaal verleerd wat dat begrip ook alweer inhoudt. Bovendien komen zaken als vroeg opstaan, op tijd komen, je weg zoeken en zaken afwerken tegen een bepaalde deadline je later in een werkomgeving allemaal van pas.

8. Misschien nemen ze je wel in dienst

Vakantiewerk is een goede manier om jezelf in de kijker te spelen bij potentiële werkgevers. Als je vakantiejob een beetje in de lijn ligt van je opleiding/studie en ze hebben in het bedrijf een goede indruk van je gekregen, kun je misschien daar terecht voor je eerste échte werkervaring. Jongeren kiezen trouwens vaker dan vroeger voor functies die goed staan op hun cv, zoals klantencontactmedewerker of administratief medewerker.

9. Drie maanden vakantie gaat ook vervelen

Geef toe: eindeloos luieren en rondhangen met de vrienden word je na een tijdje ook zo beu als koude pap. Even meedraaien in het arbeidscircuit is ideaal om die sleur te doorbreken. En hey, die reis en die pintjes moeten ergens mee betaald worden, toch?

10. Je beseft plots hoe leuk studeren wel niet is

Als al het voorgaande je niet overtuigt: even proeven van het ‘werkend leven’ zal je in elk geval de vrijheid en ongebondenheid van het studentenleven weer doen appreciëren!


4 tips om beter te worden in je job
4 tips om beter te worden in je job
Blog
20 November 2017
From broke to less broke in simply 6 actions!
From broke to less broke in simply 6 actions!
Blog Tips & Tricks
18 January 2018
Afgestudeerd? Dit zijn je opties!
Afgestudeerd? Dit zijn je opties!
Blog
25 June 2018

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA