WannaWork
WannaWork Jobcoach
Blog
24 July 2018

Connecties zijn key!

We kunnen veel leren van Kanye West. En dan heb ik het niet alleen over zijn creatieve visie of zijn doorzettingsvermogen, maar vooral in zijn talent om de juiste mensen rondom zich te verzamelen. Het is een talent dat heel wat hiphoppers bezitten, maar waar West vooral in uitblinkt. Zijn entourage bestaat niet alleen uit andere rappers en producers – die hij nodig heeft om zijn nummers precies zo te laten klinken zoals hij in zijn hoofd heeft- maar ook uit modeontwerpers, grafisch designers, filosofen en journalisten. Zij geven zijn werk een extra dimensie. Ze inspireren hem, geven hem een duwtje in de rug en geven hem credibility in sectoren waar er misschien met de wenkbrauwen gefronst zou worden. En vice versa. Zijn buddy Virgil Abloh houdt vandaag de tekenpen vast bij de mannencollectie van Louis Vuitton, terwijl sidekick Tremaine Emory licht in de duisternis probeerde te scheppen toen West vreemde tweets de wereld in stuurde en hij de hele ‘Prestige’-theorie mee hielp lanceren. 

Het is het schoolvoorbeeld van een goed netwerk. Want waar jij misschien dacht dat netwerken vooral draaide om suffe drinks waar businesscards met de woorden ‘junior’ of ‘senior’ worden uitgewisseld, gaat het eigenlijk vooral om de juiste mensen om je heen verzamelen. Mensen die jou inspireren, ook al zitten ze niet in dezelfde sector. Mensen die je respecteert, ook al snap je niet volledig wat ze doen. Mensen die je motiveren, ook al is hun werkmethode anders dan de jouwe. Hoe gevarieerder je netwerk, hoe meer je geprikkeld wordt, hoe meer je aangemoedigd wordt om je werk(wijze) op een andere manier te bekijken wanneer je vast zit, hoe breder je talent zich kan verspreiden. En misschien ontdek je ook wel nieuwe talenten op die manier? Netwerken is een uitwisseling van energie, van contacten, van toegang en van spotlights, of dat nu door een koffie te gaan drinken is, door samen te gaan feesten in Berlijn, door serieus te co-worken of door een avondje te DM’en op Instagram. Want wie zegt er dat je enkel op werkgerelateerde events mensen leert kennen?

Ikzelf bouwde mijn netwerk vooral (toevallig) uit door Twitter en door regelmatig op café te werken. Dankzij de mensen die ik ken, of de mensen die mij kennen, heb ik nog geen dag in mijn leven moeten solliciteren, ook niet toen ik freelancer was en regelmatig nieuwe opdrachten nodig had. Ik heb zowel over mode, muziek, kunst, maatschappij en technologie geschreven omdat ik steeds de juiste personen wist om mijn artikels de nodige invalshoek of expertise te geven. En op mijn beurt zette ik die expertise dan weer in de spotlights zodat zij aan nieuwe opdrachten of meer credibiliteit konden komen. Volg je dus mensen die je inspireren op sociale media? Zeg hen dat! Deel complimenten uit, reageer op vragen waar jouw antwoord nuttig op kan zijn en deel je eigen werk en wijsheden. Je digitale contactenboekje kan zo enkel maar groeien. Zit je naast iemand op een trouwfeest? Sla een babbeltje en begin niet over een ander onderwerp wanneer jullie merken dat jullie niet in dezelfde sector werken. Mijn laatste trouwfeestgesprek was met een bio-ingenieur die me een fantastisch idee voor een artikel heeft gegeven. Het meeste van mijn freelance-werkmethode heb ik opgestoken van een fotograaf.

Het allerfijnste aan een gevarieerd en breed netwerk is dat moment waarop één van de mensen van je crew een succes boekt in zijn of haar veld. Wanneer jullie elkaar een duwtje in de rug kunt geven, wanneer je glimt van trots en weet dat je daar op de één of andere manier aan hebt bijgedragen, al was het maar door een luisterend oor te zijn of door een manier van btw-bonnetjes verzamelen aan te brengen. Wanneer jouw netwerk succesvol is, dan ben jij dat op een bepaalde manier ook. Of om het met de woorden van Drake te zeggen: whole squad on that real shit.

IE notice title

IE notice description

IE notice CTA